Stark svensk start på VM i Kanada

Två svenska besättningar inledde strålande när VM i 49erFX och Nacra 17 startade utanför Halifax på den kanadensiska ostkusten. Både Vilma Bobeck/Rebecca Netzler och Emil Järudd/Hanna Jonsson ligger på tredjeplats efter dagens tre race.

Men inledningen på VM höll på att sluta illa för Vilma och Rebecca som kapsejsade redan på andra kryssen i första racet. Men de var snabbt uppe igen och seglade in på en stark femteplats. I de två efterföljande racen gick det bättre och de var trea och tvåa i mål.

- Det var definitivt våra förhållanden idag, men farten var trots det inte toppen i första racet. Vi kämpade oss igenom det, hittade tillbaka och lyckades vända mot slutet, säger Vilma och får medhåll från Rebecca:

- Vi kände att vi inte riktigt fick ut det mesta av dagen fartmässigt utan det tog ett race innan vi kände oss bekväma. Då vi har en tendens att välta och det  gjorde vi också i dag. Men tack vare att Vilma hade koll på mållinjen kunde vi segla om några båtar på sista baborden in i mål.

En bra start är alltid viktigt i stora mästerskap – även om det återstår många seglingar under ytterligare fem dagar innan det är över.

- Vi förväntar oss en lång vecka med många race där vi vill hålla en så hög lägsta nivå som möjligt. Alla kommer göra misstag, men vi vill minimera våra, speciellt då vi seglar i ett så stort fleet, säger Vilma.

Båda de svenska besättningarna är nykomponerade och har seglat tillsammans i mindre än ett år. Trots det har de redan visat framfötterna i de tuffa och jämna OS-klasserna. På EM i Århus för knappt två månader sedan vann Vilma och Rebecca ett silver i 49erFX medan Emil och Hanna var åtta i Nacra 17.

Emil och Hanna började VM bäst av svenskarna och de var tvåa i mål i första racet. De blev sedan fyra i det andra och sexa i dagens tredje och sista race. Men de var givetvis nöjda med dagen.

- Det var en blåsig första dag med mycket kryssfoiling. Vi kom i väg i fria spår ut ur starterna och kunde använda vår fart. Vågorna var krabba vilket gjorde det svårt, men vi fick till tekniken bra, säger Emil och fortsätter:

- Nu vill vi fortsätta att göra vårt yttersta i varje race, med extra fokus på att komma i väg fritt i starterna. Tills imorgon ska vi bara sova gott och försöka bibehålla vår rutin, samt driva båten ännu lite hårdare efter en första dag med bra lärdomar.

Den tredje svenska besättningen på VM, Ida Svensson/Marcus Dackhammar (Nacra), fick en tuff start. Efter en 14:e plats i första racet tvingades de bryta det andra då ett beslag i centerbordstrumman sprack. Det gjorde också att de missade det tredje racet och ligger på 31:a plats i totalen. Men de räknar med att komma till start, med en hel båt, på torsdagen.

VM avslutas måndag 5 september.

Uppdaterad: 2022-09-01