Team GKSS GKSS OS-klubb
Tipsa en vän
Skriv ut sidan
Bookmark and Share

Kappseglingsprogram 2014

GKSS kommer under 2014 att göra ungefär samma antal regattor som under tidigare år. Regattorna arrangeras för att bidra till klubbens strategiska utveckling och för att bidra till utvecklingen av segling som idrott. Den bakomliggande tanken är att varje regatta antingen skall utveckla GKSS varumärke eller stödja utveclingen av GKSS seglare eller utveckla idrotten segling.

Vi har ambitionen att lägga alla regattor så nära land som möjligt för att ge publiken möjlighet att följa med.

Bland höjdpunkterna i årets program märks Olympic Class Regatta i månadsskiftet april-maj. Svenska eliten kommer att ha träningsläger i anslutning till regattan, vilket talar för ett högklassigt startfält. Fjolårets IceBreaker samlade ett startfält med halva världseliten i matchrace, vi hoppas på samma i år. Laser Europa Cup kommer i år att bli Laser GP, det har inte gått att finna ett datum som passar både Sverige och EuroILCA. Stena Match Cup har 20 års jubileum, vilket bådar för något stort.

RC44 Sweden Cup kommer att arrangeras i en ny konstellation och kommer i år att räknas som VM för RC44.

GKSS initierar också en ny stor regatta för skiff och Moth, racing nära piren i Långedrag. I år kommer regattan att utgöra SM i 49er och 49erFX.

Så snart inbjudningar och anmälningsformulär blir klara, kommer länkar till respektive regatta att skapas.

Programmet 2014:

Kvälls och klubbseglingar:

24/4, 8/5, 15/5, 22/5: Vårens Torsdagsseglingar.

21/8, 28/8, 4/9, 11/9, 18/9: Höstens Torsdagsseglingar

Torsdagsseglingarna arrangeras i samarbete med LdSS och alla jolleklasser är välkomna. Vi siktar på tre seglingar per gång.

10/5, 7/6: Vårens Lördagsseglingar Matchrace

30/8, 27/9: Höstens Lördagsseglingar Matchrace

Regattor.

12-13/4: Kval till IceBreaker, Matchrace grade 4

Under 2013, var intresset för att delta i IceBreaker överväldigande. Vi har därför ambitionen att köra ett kval, för att fler besättningar skall få chansen att kvalificera sig för IceBreaker. Kvalet genomförs bara om vintern tillåtit oss att färdigställa DS-båtarna i god tid och om intresset är tillräckligt.

26-27/4 GKSS IceBreaker, Matchrace grade 3Åretrs egentliga upptakt på matchracingsäsongen. Vi har plats för 10 besättningar och siktar på att genomföra en "full round robbin" samt semifinal och final.

2-4/5 GKSS Olympic Class Regatta.Laser, Laser R, Laser 4.7, 29er, 49er, 49erFX, 470, Finnjolle, RS-Feva

Regattan används av SSF som uttagning till undomsVM och som GP-segling för Laser-klasserna. Regattan kommer att seglas med finalseglingar (enligt olympiskt format) under sista dagen. De besättningar som inte går till final kommer att erbjudas extra fleetrace under söndag fm. Finalerna kommer att seglas så nära piren som möjligt. Regattan avslutas med gemensam prisutdelning.

17-18/5 Volvo Spring Cup 

Spring Cup är kval till Stena Match Cup, och erbjuder därför en möjlighet för besättningar på väg uppåt en möjlighet att få delta i ett världsevemang. Vi har plats för 10 besättningar och siktar på att genomföra en full "Round-Robbin" samt semifinal och final.

31/5-1/6 GKSS Laser GP

Fjolårets Laser Europacup har nu gjorts om till en Laser GP (samtliga klasser i Laser-familjen). Regattan kommer att seglas under två dagar och om möjligt i omedelbar anslutning till  GKSS hamn i Långedrag. Regattan blir inte en Europacup p.g.a. en samtidig Europacup i England.

6/6 GKSS Klassiska Regatta

Klubbens traditionsenliga nationaldagsevenemang kommer att visa upp en stor samling av klassiska träbåtar. Vi kommer också att använda klubbens nyrenoverade hamneka som följebåt, för att alla skall kunna beundra vår fina klenod. Vi hoppas på en god uppslutning av Stjärnbåtar, som hade en så uppmärksammad jubileumsregatta under 2013.

30/6-5/7 Stena Match Cup, matchrace i världsklass i Marstrand

Stena Match Cup firar 20års jubileum, vilket talar för ett evenemang som kommer att slå det mesta. Då regattan inte konkurrerar med Americas Cup, så utgår vi från att hela världseliten kommer att närvara.

13-17/8 RC44 Sweden Cup, innofficiellt VM i RC44, Marstrand

 Världens häftigaste bankappseglare (om man bortser fran AC72), seglar både matchrace och fleetrace så nära ön vi vågar. Det är organisationens ambition att åtminstone ha en målgång per dag direkt utanför Strandverket. VM och att seglarna inte är upptagna med Americas Cup gör att vi hoppas på bortåt 20 deltagande båtar.

23-24/8 GKSS Skiffregatta, 49er, 49erFX, 29er och Moth. 

Detta ären ny regatta, som GKSS har ambition att sätta på kartan som årligt återkommande. För att ge regattan en ordentlig status, inleder vi med SM och har haft kontakt med de Nordiska klassförbunden som lovat att seglarna kommer att ställa upp manngrannt. Moth-klassen inbjuds, för att vi skall kunna visa riktigt spektakulär segling. Hela regattan genomförs nära piren i Långedrag. 

6/9 Septemberseglingen

Årets begivenhet, medlemmarna kappseglar från Långedrag till Marstrand. Fokus ligger på att ha trevligt och umgås, men hornen växer så fort seglarna kommer i båten.

13-14/9 GKSS Autumn Cup, Matchrace

 Grade 3, 10 besättningar, ett tillfälle att bli höstens kung och svensk mästare i matchrace open.

11-12/10 KM Matchrace

klubbens besättningar gör upp i en kamp, lika prestigefylld som Matchcupen.

11/10 KM Jollar o 2,4mR

Vi startar från tribunen och kör i ett högt tempo. En möjlighet för våra juniorer att segla mot GKSS världsseglare.