Dragon Gold Cup 2021

Ett samarrangemang mellan Svensk Drakklubb, Marstrands SS och GKSS

Hej, vi närmar oss hösten och då vill vi gärna dela med oss lite av nästa sommars stora händelser i klubben. Mellan den 12 och 20 augusti 2021 kommer vi tillsammans med Marstrands Segelsällskap och Svensk Drakklubb stå som värdar för klassiska Dragon Gold Cup i Marstrand.

Drakklassen är en av världens största entypsklasser och Dragon Gold Cup lockar årligen runt ca 100 drakbåtar från hela världen.

Som många vet är Drakklassen är lite extra speciell för oss i GKSS då Draken tillkom genom en konstruktionstävling utlyst av GKSS, för vilken man angivit att man önskade en "relativt snabb, lagom stor och sjöduglig häckbåt med ett för seglaren tilltalande yttre". Fyra förslag inkom och GKSS antog Johan Ankers förslag. Man lät härvid Hjalmar Johansson på Orust bygga tre båtar, som utlottades 1929. Samtidigt byggdes sex båtar i Danmark. En drake kostade i början 1600 kr.

Vår vision är att “leda seglingen”, så därför känns det extra roligt att se nya möjligheter, denna gång genom ytterligare ett härligt samarbete med Marstrands SS och Svensk Drakklubb. Drakseglarna ser fram emot en stor tävling i Marstrand och klassen växer nu i Sverige. Detta är väldigt positivt för seglingen på västkusten och i Sverige.

Vi startade tillsammans upp arbetet med projektet för drygt ett år sedan och har under hösten 2020 intensifierat vårt gemensamma arbete med ett antal olika arbetsgrupper. GKSS och MSS hade tillsammans under mycket trevliga former en kick-off under förra veckan på plats i Marstrand där gruppansvariga funktionärer träffades. Ordföranden från båda klubbarna, Marcus Blomberg och Robert Casselbrant inledde med att berättade om bakgrund och upplägg för samarbetet med Svensk Drakklubb innan man lämnade över till den gemensamma projektledningen med Anders Östlund och Mattias Rahm i spetsen.

Arbetsgrupperna som leds av en representant från varje klubb kommer jobba med frågor som rör bl.a. logistik, hamn, sportsligt genomförande och sociala aktiviteter för att vi tillsammans skall göra detta till ett Dragon Gold Cup deltagarna sent skall glömma.

Vid genomförandet av Dragon Gold Cup 2021 kommer organisationen bestå av ca 50 ideella funktionärer som hjälps åt för att denna tävling skall bli lite utöver det vanliga. Om du vill vara med som funktionär från GKSS och vara del av vårt gemensamma team hör gärna av dig till Mattias Rahm.

Tillsammans ser vi nu framåt och hoppas att 2021 blir ett år med mer segling och bättre segling!

 GKSS

Uppdaterad: 2020-10-28